Jedálny lístok
ALERGÉNY NA JEDÁLNOM LÍSTKU
Povinnosťou na jedálnych lístkoch ako informácia pre stravníkov je vyznačovať jedlá, v ktorých sa pri výrobe použijú suroviny obsahujúce alergény. Na jedálnom lístku pri pokrme je označené číslo, pod ktorým je alergén uvedený.
OZNAČENIE ALERGÉNOV
1. Obilniny obsahujúce lepok ( t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, pšeno) a výrobky z nich, okrem:
– pšeničných glukózových sirupov vrátane dextrózy
– pšeničných maltodextrín
– jačmenného glukózového sirupu
2. Kôrovce a výrobky z nich
3. Vajcia a výrobky z nich
4. Ryby a výrobky z nich, okrem:
– rybacej želatíny, používanej ako nosič vitamínov alebo karotenoidných prípravkov, okrem:
– rybacej želatíny alebo rybacieho oleja používaných na čírenie piva a vína
5. Arašidy a výrobky z nich
6. Sójové zrná a výrobky z nich
7. Mlieko a výrobky z neho ( vrátame laktózy)
8. Orechy, t.j. mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy, queenslandské orechy a výrobky z nich
9. Zeler a výrobky z neho
10. Horčica a výrobky z nej
11. Sezamové semená a výrobky z nich
12. Kysličník siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg, vyjadrené ako SO2.
13. Vlčí bôb a výrobky z neho
14. Mäkkýše a výrobky z nich
Alergia na potraviny
Je to odpoveď imunitného systému človeka spravidla na bielkovinu, ktorá sa v potravine nachádza. Alergickú reakciu môže vyvolať až 170 potravín. Alergény budú označované pri jednotlivých jedlách na jedálnom lístku číslami od 1-14 v zátvorkách za názvom jedla.